Днес в Брюксел ще бъде открита Европейската седмица на градовете и

...
Днес в Брюксел ще бъде открита Европейската седмица на градовете и
Коментари Харесай

Започва Европейската седмица на градовете и регионите

Днес в Брюксел ще бъде открита Европейската седмица на градовете и районите (#EURegionsWeek 2023) – най-голямата годишна демонстрация, отдадена на районната политика на Европейски Съюз. 21-вото издание на събитието ще е под мотото " Нови провокации за доближаването на Европа " и ще е хазаин на 300 семинара, уъркшопове и други събития, като към този момент са регистрирани към 7000 души.

Събитието се провежда взаимно от Европейския комитет на районите и Генерална дирекция „ Регионална и селищна политика “ към Европейската комисия.

Economic.bg ще има представители в Брюксел, които ще отразят другите панели.

#EURegionsWeek е годишно четиридневно събитие, по време на което градовете и районите показват потенциала си да основават напредък и работни места, да ползват политиката на доближаване на Европейския съюз и да потвърждават смисъла на локалното и районното равнище за положителното европейско ръководство.

Откриващата сесия ще е през днешния ден, 9 октомври. Тя е замислена като интерактивен спор сред високопоставени лектори, членове на Европейския комитет на районите, локални и районни управляващи, млади локални политици и основни участници в политиката на доближаване. Дебатът е проведен към провокациите, пред които са изправени градовете и районите в цяла Европа през 2023 година в светлината на бързо развиващия се европейски и интернационален дневен ред, ролята на кохезионната политика в градовете и районите на Европейски Съюз и бъдещето на Европа и Украйна.

На 10 и 11 октомври е очакван спор и утвърждение на резолюция по отношение на положението на градовете и районите в Европейски Съюз, с присъединяване на белгийския вицепремиер Пиер-Ив Дерман и ръководителя на испанския Конгрес и някогашен член на Комитета на районите Франсина Арменгол, както и презентация за настоящата работа на Испанското председателство на Съвета.

На 12 октомври политиката на доближаване ще заеме челно място в дневния ред, като взаимното съвещание на Европейския парламент и Европейския комитет на районите ще се занимава с тази значима политика и събитие #CohesionAlliance, фокусирано върху „ Поуките, извлечени от Фонда за резистентност и възобновяване – опазване на основан на място метод в границите на политиката на доближаване “.
Темите на #EURegionsWeek 2023Региони в постиндустриален преход;Задържане на гении за районен растеж;Малки и междинни градски центрове, движещи растежа;Преодоляване на бариерите пред трансграничното сътрудничество;Местна енергийна смяна за сигурност и устойчивост;Насърчаване на обществените нововъведения.
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР